Ετικέτες

Η παρακάτω ανοικτή επιστολή στάλθηκε στις 22 Φεβρουαρίου στους βουλευτές νομού Ηρακλείου από τους Μ. Σταυρουλάκη και Γ. Κουβίδη και τους βουλευτές Χανίων από τον Μ. Χουρδάκη, γονείς θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον τοπικό τύπο. Η συζήτηση της τροπολογίας που ακυρώνει την παραγραφή και την μετατροπή σε πταίσμα σημαντικών παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. θα γίνει την Πέμπτη 1 Μαρτίου στη βουλή. Στην αρχική συζήτηση φάνηκε να υπάρχει  ένα θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε κυρίως από την παρέμβαση αντιπροσωπείας του συλλόγου μας που επισκέφθηκε την βουλή συνάντησε όλα τα κόμματα και άφησε ενημερωτικό υλικό και για τους 300. Ωστόσο τα συμφέροντα που έχουμε απέναντι μας είναι τεράστια, μαζί με τις διαφημιστικές εταιρείες για την παραγραφή πιέζει και ένα μέρος τοπικών «αρχόντων» που κι αυτό έχει θέση κατηγορούμενου γιατί η πινακίδες στήθηκαν με την σύμπραξη του. Η Πέμπτη δεν είναι μακριά ας κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αυξηθεί η πίεση. Ας προκαλέσουμε τη δημόσια τοποθέτηση βουλευτών με ανάλογες επιστολές η με όποιο άλλο τρόπο μπορούμε.

Επί Προσωπικού:                                                                                           Ανοιχτή επιστολή για την παραγραφή των Τροχαίων Εγκλημάτων.

Ο νόμος 3904/2010 για την «ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης» που ψηφίστηκε πέρισυ το Δεκέμβρη με την ψήφο των περισσοτέρων από εσάς περιέχει μια σειρά ευεργετικές διατάξεις για τους δράστες τροχαίων εγκλημάτων που κωδικοποιούνται στο άρθρο 31, παράγραφος 1.
Μια σειρά παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. υποβιβάστηκαν από πλημμελήματα σε πταίσματα αναμεσα τους η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ και τοξικών ουσιών και η μη τήρηση μέτρων ασφαλείας στους αγώνες ταχύτητος. “Κρίνεται ότι είναι ανάγκη μερικές αξιόποινες πράξεις που δεν εμφανίζουν «εγκληματικό άδικο» και στην ουσία πρόκειται για πράξεις με μικρή κοινωνική απαξία και οι οποίες σήμερα είναι πλημμελήματα και επιβαρύνουν υπέρμετρα τα πινάκια των δικασίμων των Μονομελών Πλημμελειοδικείων να «υποβιβασθούν» αυτές σε πταίσματα και να δικάζονται από τα Πταισματοδικεία.” Αν η παραπάνω επιχειρηματολογία (εισηγητική έκθεση) σας έπεισε τότε, προφανώς και δεν μπορεί να σας πείσει σήμερα.
Σήμερα αποκαλύπτεται πως σαν συνέπεια της παραπάνω ρύθμισης εκτός των άλλων, δεκάδες υποθέσεις πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων εγκλημάτων από παράνομες διαφημιστικές πινακίδες οδηγούνται στην παραγραφή χάρη στη ρύθμιση Καστανίδη μια και η τοποθέτηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων (διαρκές έγκλημα κατά τον Άρειο Πάγο) μετετράπη σιωπηρά σε πταίσμα με αποτέλεσμα έκτος των άλλων την παραγραφή του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δεδομένοι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρά το ανακριτικό έργο αυτών των εγκλημάτων οδηγεί στην παραγραφή του το σύνολο σχεδόν των εκκρεμουσών υποθέσεων.
Η σκοπιμότητα αυτών των ρυθμίσεων σε μια χώρα που βρίσκεται στην θλιβερή πρωτοπορία σε αριθμό τροχαίων συγκρούσεων και θυμάτων απ αυτές είναι στην κρίση του καθένα.
Αλλά αυτό που μας απασχολεί σήμερα είναι η δυνατότητα να σταματήσουμε την παραγραφή των τροχαίων εγκλημάτων. Στο σχέδιο νόμου για τη «Δίκαιη Δίκη και και την εύλογη διάρκεια αυτής» που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 1 του Μαρτίου κατατέθηκε τροπολογία από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλο που ζητά την κατάργηση του άρθρου 31 παρ 1 και την επαναφορά των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. στην αρχική τους μορφή.
Στο όνομα των εκατοντάδων συνανθρώπων μας πού έχασαν τη ζωή τους από μεθυσμένους οδηγούς, στο όνομα των δεκάδων συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους από παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες, στο όνομα των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που η ζωή τους συντρίφτηκε από τροχαία εγκλήματα σας καλούμε να υποστηρίξετε την υιοθέτηση αυτής της τροπολογίας που θα σταματήσει την παραγραφή και την αμνήστευση δεκάδων τροχαίων εγκλημάτων.
Είναι προφανές πως στη συζητούμενη τροπολογία δεν χωρά το άλλοθι καμιάς «κομματικής πειθαρχίας» αλλά υπάρχει πλήρης και αποκλειστική προσωπική ευθύνη.

Με απαισιοδοξία

γονείς θυμάτων Τροχαίων Εγκλημάτων

 Ειδικά για το θέμα της παράνομες υπαίθριας διαφήμισης οι εξελίξεις είναι πολλές και είναι δυστυχώς αρνητικές μια ματιά στο site «Χωρίς παράνομες Διαφημιστικές Πινακίδες» και στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook δείχνει ότι έχουν εγκαταλειφθεί, μια ματιά στους δρόμους δείχνει ότι η Λερναία Υδρα ξανασηκώνει κεφάλια και μια ματιά στα πρωθυπουργικά πέριξ δείχνει ότι με την έλευση Παπαδήμου διαλύθηκε η υπηρεσία που είχε την αρμοδιότητα και τον συντονισμό για την αποξήλωση και «αποξηλώθηκε» η υπεύθυνη της Ε. Δάλλα. Προφανώς πάμε γι Άλλα. 

Advertisements