Ετικέτες

Στις 4 Φεβρουαρίου μέλη εννέα κινήσεων (ΠΕΖΗΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣΑναπηρία Τώρα, Μετρό Δυτικά, Μαμάδες στο Δρόμο, Παιδικό Στέκι Τσαμαδού 15, You are what U Do–Κώστας ΚουβίδηςSOS Τροχαία Εγκλήματα, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματασταματήσαμε για δυο ώρες την διέλευση τροχοφόρων από τον πεζόδρομο της οδού Αιόλου.  Ηταν μια συμβολική κίνηση μιας και δευτερόλεπτα μετά το τέλος της παρέμβασης μας η «Τάξις Απεκαταστάθη» αυτοκίνητα και μηχανές ξανανέβηκαν στον πεζόδρομο ελεύθερα. Όπως και νάχει έχει μια γοητεία να προσπερνάς αμέριμνος με το τροχοφόρο σου τα διακοσμητικά σήματα περί απαγόρευσης εισόδου μπροστά στα αδιάφορα μάτια της Δημοτικής αστυνομίας η της Τροχαίας, που συνήθως δίδει το παράδειγμα, με φόντο την Ακρόπολη. Είναι εξάλλου και ένας τρόπος να αποφύγεις την δυσβάστακτη οσμή των ούρων που κυριαρχεί και σ αυτόν τον «πεζόδρομο». Για τις θετικές πλευρές της δράσης μπορείτε να διαβάσετε ενδεικτικά εδώ: http://mamastodromo.blogspot.com/

Δημοτικές και κρατικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα και κλείνουν το μάτι στους καταπατητές οδηγούς. Αποτέλεσμα αυτής της σύμπνοιας είναι οι θάνατοι αρκετών πολιτών σε «πεζοδρόμους» και «πεζοδρόμια». Δυο δρόμοι υπάρχουν: η να αποχαρακτηρίσουν άμεσα τους «πεζόδρομους» και να τους παραδώσουν και επίσημα στους οδηγούς τροχοφόρων ή να είμαστε ΕΚΕΙ όλο και συχνότερα, όλο και περισσότεροι για να τους Πεζοδρομήσουμε ΕΜΕΙΣ.

20/1/2002 Δημήτρης Καρύδης 20 ετών &                                                              Μιχάλης Βαλσάμης 20 ετών

    Πεζοί, έχασαν τη ζωή τους από ΙΧ πάνω στο πεζοδρόμιο στη Λ. Συγγρού.

       

 28/12/2007

Γωγώ Μπουρελιά 27 ετών      

Πεζή, έχασε τη ζωή της από ΙΧ πάνω στο πεζοδρόμιο στη Νίκαια


24/4/2008: Ηώ Ζερβουδάκη Αρχαιολόγος.Πεζή, έχασε την ζωή της στον πεζόδρομο της Τοσίτσα: χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε από μοτοσικλέτα.     
          

30/10/2011: Ι. Αντωνόπουλος, τ. πρύτανης ΑΠΘ.          

Πεζός έχασε τη ζωή του χτυπημένος από ΙΧ που ανέβηκε στο πεζοδρόμιο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.    

    

Κείμενο που μοίρασε ο «SOS Τροχαία Εγκλήματα» στην εκδήλωση:

Τροχαία Εγκλήματα: στους δρόμους, στους πεζόδρομους, στα πεζοδρόμια.

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στο οδικό δίκτυο αποτελούν για τους  εκπροσώπους της δικτατορίας του ΙΧ παράπλευρες απώλειες της ανάπτυξης.

– Όλο αυτό το λουτρό αίματος που αποδεκατίζει την νέα γενιά και σπέρνει απίστευτο πόνο σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχει εκ των προτέρων αμνηστευτεί μέσω του χαρακτηρισμού του ως «αμέλεια».                              – Τι τύπου αμέλεια είναι αυτή όταν ένα τροχοφόρο σκοτώνει πάνω σε ένα πεζόδρομο η πεζοδρόμιο ένα πεζό. Πρόκειται για ατύχημα;                             – Χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια και πολλαπλές παραβάσεις για να σκοτώσεις η να αφήσεις ανάπηρο έναν άνθρωπο. Χρειάζεται επίσης η αμέριστη αδιαφορία η συμπαράσταση του κράτους σ’ αυτό το σκοπό.

– Σήμερα οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι αποτελούν το πεδίο εμπέδωσης της τρομοκρατίας στην παιδική ψυχή. Βιώνοντας από την βρεφική ηλικία την ελεύθερη κυκλοφορία σαν κατάσταση έκθεσης σε θανατηφόρες απειλές αναπτύσσεται ο τρομοκρατημένος άνθρωπος.                                      –  Σήμερα οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι αποτελούν το πεδίο θανάτου και αναπηρίας για ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας (πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους είναι τα τροχαία εγκλήματα). Κάποιος κυνικός θα ερμηνευε την κρατική αδιαφορία σαν συνέπεια του ότι καθως φαίνεται ένα μεγάλος αριθμός ανθρώπων περισσεύει σ αυτή τη χώρα οπότε ισως νάναι κι αυτή μια λύση.            – Αλλά ποιος μπορεί να ερμηνεύσει την κρατική εκδικητικότητα απέναντι στα θύματα των τροχαίων, άτομα με αναπηρία που απέναντι τους οικοδομείται μια πόλη απροσπέλαστη για να τους βασανίζει μέχρι το τέλος.

– Ας κάνουμε ένα βήμα μπρός. Μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση.  Εμείς. Αυτοί που δεν υπολογίζει κανείς: πεζοί, παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με αναπηρίες, μαμάδες με μωρά, ποδηλάτες, όλοι οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου. Ας καταλάβουμε εμείς πρώτα και θα το καταλάβουν κι αυτοί μετά πως είμαστε η πλειοψηφία. Πολλοί και διαφορετικοί, που θέλουμε να ζήσουμε αλλιώς.

– Να ανακτήσουμε το Δημόσιο Χώρο.                                                                          – Να κυκλοφοράμε ελεύθεροι, ασφαλείς και χωρίς φόβο.      – Σήμερα στους Πεζόδρομους, Αύριο στους Δρόμους.  Κάθε φορά και περισσότεροι.

Advertisements