Πράξη Πρώτη                                                                                                            7 Ιανουαρίου 2012: ο τ. υπουργός Κ. Κουλούρης (ή σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας , «ημεδαπός οδηγός» ) συνελήφθη από ομάδα ΔΙΑΣ μετά από διαδοχικές παραβιάσεις κόκκινων σηματοδοτών (τέσσσερις κατά τις εφημερίδες) στην οδό Καλλιρόης στις 11.30 το βράδυ.

Στην αρχική ανακοίνωση της αστυνομίας αποκρύβεται η ηλικία του «ημεδαπού», το γεγονός ότι το δίπλωμα του είχε λήξει λογω ηλικίας και δεν είχε ανανεωθεί μετά τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις από το 2009 καθως και ότι στο αυτοκίνητο επέβαινε και η ανήλικη (15 ετών κόρη του).                                    Αντιθέτως επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε αλκοτέστ που ήταν  αρνητικό, ότι ζήτησε συγγνώμη και ότι αφέθηκε ελεύθερος. Όλα  κατά την ανακοίνωση έγιναν σύμφωνα με τον νόμο…

Σταματάμε εδώ- στο πρώτο μέρος και υποβαθμισμένο από τα ΜΜΕ μέρος της ιστορίας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πολύ απλό:  ημεδαπός που παραβιάζει διαδοχικά κόκκινα στην Καλλιρόης στις 11.30 το βράδυ (δεν υπάρχει αναφορά στην ταχύτητα του οχήματος) προκαλεί διατάραξη της κυκλοφορίας η όχι.  Η αμερικανογενής αυτή εκδοχή της ρώσικης ρουλέτας  με θύματα συνήθως άλλους χρήστες του οδικού δικτύου είναι «σπορ» των πιτσιρικάδων στις ΗΠΑ. Στη χώρα μας όπου εμφανης είναι η συγχυση για το ποιος είναι ο μικρός και ποιος ο μεγάλος η παραβίαση του κόκκινου και όλα τα σχετικά είναι απλώς αποδείξεις ανδρισμού, μαγκιάς και ανωτερότητας (κοινώς χαιλίκι).  Δεν μπορεί κανείς παρά να μείνει άφωνος από την δήλωση του κ. Κουλούρη ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίαση το κόκκινου». Αν δεν κορoιδεύει εμάς, μάλλον θα ειρωνεύεται τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές που έσπευσαν να τον απελευθερώσουν (οδηγεί άραγε πάλι γιατί περί αφαίρεσης της μη ανανεωμένης άδειας οδήγησης δεν ανακοινώθηκε  τίποτα).

Υπάρχει βέβαια και ένα δεύτερο ερώτημα: ημεδαπός που μεταφέρει το ανήλικο παιδί του με το ΙΧ του και παραβιάζει διαδοχικά τα κόκκινα εκθέτει το παιδί του σε κίνδυνο;  Δεν ζητάμε φυσικά απάντηση από τον κ. Κουλούρη που αγωνιά για τις επιπτώσεις στο παιδί του αυτών που «έκαναν οι άλλοι». Κατ αυτόν δικό του είναι το παιδί ότι θέλει το κάνει, για τον εισαγγελέα και την αστυνομία ισχύει επίσης η ίδια αρχή;

Η απάντηση στα δύο ερωτήματα που θέσαμε παραπάνω είναι η σύλληψη του δράστη και η παραπομπή του στο αυτόφωρο για διατάραξη συγκοινωνιών, έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, η αφαίρεση της άδειας οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Οι νόμοι υπάρχουν για όλα τα παραπάνω. Τώρα αν  αποφασίστηκε (από ποιους;) να μην εφαρμοστούν  η αν αυτά που λέμε εμεις είναι αβάσιμα αυτό μπορεί να το κρίνει ο καθένας.                                              Η επιλεκτική εφαρμογή άρθρων του ΚΟΚ και του ποινικού κώδικα που υποβάθμιζαν το θέμα σίγουρα δεν είμαστε τόσο αφελείς  να πιστεύουμε ότι έγινε σε κατώτερο επίπεδο. Ας μην είναι τόσο οργισμένος ο «ημεδαπός»  με τον « Χρηστάκη».

Διάλειμα

Πράξη Δεύτερη                                                                                                    Πολύ περισσότερο γνωστά, και αγαπημένο θέμα των ΜΜΕ,  είναι τα όσα ακολούθησαν το σταμάτημα του «ημεδαπού» από την ομάδα Δίας. Οποιοσδήποτε πολίτης αντιδρούσε σύμφωνα με όσα αναφέρει σύσσωμος ο τύπος,  θα είχε μεταφερθεί με την γνωστή αβρότητα στην ΓΑΔΑ και στη συνέχεια  στην Ευελπίδων. Και εδώ όλα έγιναν σωστά: ο τραυματίας αστυνομικός στο νοσοκομείο, ο οδηγός ελεύθερος…

Έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας για να καταλάβουμε τι σημαίνουν τα συγχαρητήρια του   «Χρηστάκη» Παπουτσή υπουργού Δ. Τάξης και η σιωπή του υπουργού δικαιοσύνης  Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Γνωρίζουμε επίσης και ότι η δικαιοσύνη σ αυτή τη χώρα είναι τυφλή. Υπάρχει αρκετός δρόμος για να δούμε που θα καταλήξει η ιστορία και οπωσδήποτε οι κατηγορίες  του αγανακτισμένου ημεδαπού περί «αγνωμοσύνης» του Χ. Παπουτσή μένει να αποδειχτούν.

Διάλειμα

Πράξη Τρίτη                                                                                                          «Και νεκρός ενίκα» έλεγαν για τον Αθηναίο στρατηγό Κίμωνα μετά την νικηφόρα έκβαση της μάχης στη Σαλαμίνα της Κύπρου όπου  οι Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες ενώ ο στρατηγός ήταν νεκρός.

Ο τέως υπουργός , απόβλητος πια από το ΠΑΣΟΚ, περιστασιακό θέμα των πρωινάδικων για το αν βάφει τα μάτια του καταδιώκεται από την βαριά αυτή παράδοση. Δυστυχώς δεν είναι μόνο το βάρος του ονόματος. Συνεχιστής των καλυτέρων παραδόσεων της υπουργικής παραβατικότητας προσωπικά έχει κάθε λόγο να αρνείται  να βιώσει την απόλυτη διάψευση, την διάψευση του αγωνιστή που συνεχίζει με το κεφάλι ψηλά το δρόμο που πριν απ αυτόν  άνοιξαν:

Ο  υπουργός Δημόσιας τάξης στρατηγός  Α.  Δροσογιάννης  (28/10/1982) που χαστούκισε και μετέθεσε τροχονόμο που δεν άφηνε φίλο του να παρκάρει παράνομα.

Ο υπουργός  Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης (2007) που εγκαινίασε την έκθεση «φτιαγμένων» αυτοκινήτων στο Ελληνικό.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Κ. Μπατζελή (31/1/ 2010), που δήλωσε: «Μ’ αρέσουν δυο πράγματα για να ξεκουράζομαι, να ασχολούμαι με τον κήπο ή να παίρνω το αυτοκίνητο μόνη μου και να πηγαίνω στην εθνική οδό, σε αουτοστράντες, να μην έχει φανάρια, με μουσική διαπασών και να μην αφήνω ούτε τηλέφωνα να με ενοχλούν ούτε κανένας. Μπορώ να κάνω δέκα – δεκαπέντε χιλιόμετρα να ξαναγυρίσω, πραγματικά εκεί αισθάνομαι ότι έχω με την ταχύτητα μια πάρα πολύ καλή σχέση και πραγματικά με ξεκουράζει.                                                                                                                   – Εντός ορίων;                                                                                                               – Όταν τρέχεις δεν υπάρχουν όρια!»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης (3/6/2010) που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στη Λάρισα ύστερα από καταδίωξη από περιπολικό «για παράβαση υπερβολικής ταχύτητας  και παραβίαση διπλής διαχωριστικής γραμμής»και  ισχυρίστηκε  ότι παρανόμησε για να ελέγξει την ετοιμότητα των οργάνων της Τροχαίας, τους οποίους και συνεχάρη.

Οι αναρίθμητοι  υπουργοί που επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτες  χωρίς κράνος. (Ενδεικτικά: ΕΔΩ)

Όλοι αυτοί οι αγώνες που οδήγησαν την χώρα μας να κατακτήσει το 2010 την χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων από τροχαία εγκλήματα δεν θα πάνε χαμένοι για «τέσσερα κωλοφάναρα«.

Γιώργος Κουβίδης

ΥΓ   Ως πότε θα συνεχίζεται αυτό το ρεσιτάλ υποκρισίας περί προσωπικών δεδομένων, ο μεν Κίμων στα κανάλια η δε αστυνομία στο περί ημεδαπού…

Δυο ενδιαφέροντα κείμενα για το ίδιο θέμα:

http://mamastodromo.blogspot.com/2012/01/blog-post_4269.html

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100092_10/01/2012_468651