Η εγκατάλειψη θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων είναι μια πραγματικότητα με αυξητικές τάσεις παγκόσμια. Στη χώρα μας βέβαια το σπορ αυτό πάντα ήταν εξαιρετικά δημοφιλές. Φαντάζει παράδοξο πως σε μια χώρα όπου τα τροχαία εγκλήματα (ιδίως τα θανατηφόρα) έχει θεσμοθετηθεί να παραμένουν ατιμώρητα (δίωξη πάντα σαν ατυχήματα από «αμέλεια», η άδεια οδήγησης δεν αφαιρείται από τους δράστες, μέγιστη «ποινή» 18 μήνες με τριετή αναστολή σε περίπτωση ολοκληρωτικής ευθύνης κλπ) κάποιοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα θύματα τους.

Μια ανάλυση του profil δραστών, που είναι συνήθως νέοι, άνδρες, με γρήγορα αυτοκίνητα «λάτρεις» του αυτοκινήτου και πιστοί αυτού που έχει κωδικοποιηθεί ως «επιθετική οδήγηση» αρκεί για να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο. Συμπληρωματικά σ αυτά βέβαια στην αύξηση των περιστατικών συμβάλουν από τη μια η προσπάθεια αποφυγής του ελέγχου αλκοτέστ  και από την άλλη η μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανασφάλιστων αυτοκινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης. Και στις δύο περιπτώσεις φυσικά το κίνητρο παραμένει απόλυτα ιδιοτελές: Τα λεφτά μου είναι σημαντικότερα από τη ζωή σου. Η δικαιοσύνη φυσικά αγρυπνεί…

Χωρίς πολλά λόγια: δύο παρόμοιες ιστορίες για σύγκριση

2008, σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας του Connecticut ένας άνδρας ξαπλωμένος ακίνητος στη μέση του οδοστρώματος. Οι περαστικοί κοιτούν χωρίς να πλησιάζουν και τα αυτοκίνητα συνεχίζουν την πορεία τους. Ο 78χρονος χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε από διερχόμενο ΙΧ που έσπευσε να εξαφανιστεί. Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της πολιτείας σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τους δράστες:

2009, σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο της Χιλής ένα σκυλί που χτυπήθηκε από φορτηγό βρίσκεται ξαπλωμένο στο μεσαίο ρεύμα κυκλοφορίας μέσα στην πυκνή ροή οχημάτων με μεγάλη ταχύτητα. Από το αντίθετο ρεύμα ένα άλλο σκυλί περνάει το διαχωριστικό φτάνει στο τραυματισμένο σκυλί και το τραβάει στην άκρη του οδοστρώματος:

Advertisements