Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας έχουν εξαγγελθεί σημαντικές πρωτοβουλίες από φορείς που εκπροσωπούν ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου και αγωνίζονται για την ασφάλεια στις μετακινήσεις. 

-Το Σάββατο 17/9: η Κίνηση για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Πεζών, «ΠΕΖΗ» με κεντρικό σύνθημα Έχουμε το δικαίωμα να περπατάμε σαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ καλεί πεζούς, ποδηλάτες, άτομα που κυκλοφορούν με κάθε είδους καροτσάκια και κάθε ενδιαφερόμενο για μια Βόλτα από την Ακαδημία μέχρι το Μοναστηράκι.

Συνάντηση: έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας στις 12 μεσημέρι.

-Την Κυριακή 18/9: οι ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ καλούν σε ποδηλατοπορεία (Σύνταγμα 13.00) και στη συνέχεια (15.00) σε εκδηλώσεις στην πεζοδρομημένη Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας πως: Για να δούμε την Πανεπιστημίου πεζόδρομο θα πρέπει να το απαιτήσουμε μαζικά.

-Την Τρίτη 20/9: η πρωτοβουλία «το ΜΕΤΡΟ ΔΥΤΙΚΑ» , ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ Χαϊδαρίου και φορείς της Δυτικής Αθήνας καλούν σε διαμαρτυρία – χάπενινγκ στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 19.00 με αίτημα την επέκταση της λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ με άμεση λειτουργία των επτά (7) σταθμών που είναι έτοιμοι αλλά δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια με πρόσχημα το σκάνδαλο SIEMENS.

– Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΕ η Ελλάδα βρέθηκε στη χειρότερη θέση σε αριθμό θυμάτων από τροχαία εγκλήματα απ όλες τις χώρες της Ευρώπης στο τέλος της δεκαετίας 2001- 2010.

«Ζω» στην Ελλάδα σημαίνει ότι έχω διπλάσιες πιθανότητες να χάσω την ζωή μου στο δρόμο (ή να μείνω σοβαρά ανάπηρος) απ ότι ο «μέσος ευρωπαίος» και τετραπλάσιες απ ότι ο κάτοικος της Σουηδίας. Για δεκαετίες μια πολιτική αχαλίνωτης πριμοδότησης του ΙΧ οδήγησε στην απαξίωση όλων των άλλων μέσων μετακίνησης, νομιμοποίησε την επιθετικότητα και την αυθαιρεσία του οδηγού του, χαρακτηρίζοντας «αμέλεια» κάθε παράβαση και «ατύχημα» κάθε έγκλημα που συμβαίνει στο οδικό δίκτυο.

-Μόνο ο συντονισμός και η κινητοποίηση των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή της σημερνής κατάστασης.

– ΜΑΖΙ στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί.

Γιατί δεν υπάρχουν «τροχαία ατυχήματα».

-Γιατί κανείς δεν θα ανατρέψει αυτήν την κατάσταση αν δεν το κάνουμε εμείς.

Επικοινωνία: soste.gr@gmail.com